Naukowcy od dawna wspierają się, co jest przyczyną postępującej „pandemii” otyłości. Cześć badaczy główny problem z tym, że (jako społeczeństwo) coraz szybciej tyjemy, upatruje w zwiększeniu ilości spożywanych pokarmów zawierających węglowodany/cukry. Dodatkowo zawierają dużo błonnika, który może ograniczać odczucie głodu. Te czynniki mogą mieć [...]
[...] i przez nie trzeba przejść Zacząć należy od oceny własnej sylwetki bo to pomoże nam wyznaczyć cel treningowy. Jeśli mamy solidną nadwagę to stawiamy na redukcję nadmiarowej tkanki tłuszczowej, jeśli natomiast jesteśmy szczupłej budowy ciała nastawiamy się na budowę masy mięśniowej. To jest nasz punkt wyjścia bo jeśli sprecyzujemy nasz cel [...]
/SFD/2021/2/18/50c0884f0a7a4cdfac2d7e476ba44ff2.jpg Przyrost tkanki mięśniowej jest kwestią bardzo złożoną i niestety dalej część tych procesów nie została poznana. Jednak wiemy, że aby mięśnie rosły muszą dostać odpowiedni bodziec do wzrostu w postaci treningu, po drugie musimy dostarczyć odpowiednią ilość materiałów budulcowych, energetycznych, [...]
[...] L-glutamina wpływa na wzrost siły i wytrzymałość u sportowców. Jednak w dużej mierze dotyczy to głównie mężczyzn, gdyż zauważono, że u kobiet ze względu na wyższy poziom tkanki tłuszczowej, adipocyty mają wyższą zdolność do buforowaniu amoniaku i syntezy glutaminy. Dlatego suplementacja tym aminokwasem może nie przynieść takich samych [...]
Odbiorcami tego artykułu będą zapewne głównie mężczyźni. W końcu to testosteron w pewnym sensie kształtuje mężczyzn. Jego wysoki poziom jest atrybutem prawdziwego samca, jednak nie każdy ma go tyle samo, gdyż natura nie zawsze jest sprawiedliwa. Czy dzienny dystans ma znaczenie dla produkcji testosteronu? Amerykańsko-włoski zespół naukowców [...]
Odkrycie roli witaminy D w procesach fizjologicznych oraz patologicznych stworzyło duże odgałęzienie w dziedzinie badań nad dietetyką, oraz suplementacją. Wykazano, że stanowi ona czynnik o pozytywnym, wielokierunkowym działaniu wobec m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy czy chorób nowotworowych. Ponadto w publikacjach [...]
Wirusowe zapalenia wątroby często stanowią poważne utrudnienie życia. Utrudnienia w dużej mierze związane są ze wdrożeniem odpowiedniego żywienia i dbaniem o dobry stan odżywienia organizmu. Jednym z aspektów dietetycznych, o który trzeba zadbać w tym kontekście, jest uzyskanie i utrzymanie wysokiego poziomu witaminy D. Otóż zaburzenia w [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Witamina K2 występująca głównie w fermentowanych produktach mlecznych i sojowych. W ostatnich latach dowody z prospektywnych badań obserwacyjnych i badań klinicznych wykazały zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki suplementacji witaminy K2. Badania te wykazały, że spożycie witaminy K2 zmniejsza [...]
Spirulina to cyjanobakterie o charakterystycznej niebiesko-zielonej barwie i kształcie spirali. Jak można łatwo się domyślić, temu zawdzięczają swoją nazwę. Spirulina, należy do najstarszych form życia występujących na Ziemi. Szacuje się, że spirulina rośnie na Ziemi około 3,5 miliarda lat. Wśród postulowanych najważniejszych zastosowań spiruliny [...]
[...] (załącznik) Płeć : mężczyzna Wiek : 19 Waga : 151 Wzrost : 184 Obwód klatki : 140 Obwód ramienia : 41 Obwód talii : 136 Obwód uda : 67 Obwód łydki : 47 Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : - Aktywność w ciągu dnia : szkoła, praca siedząca Uprawiany sport lub inne formy aktywności : ćwiczenia w domu | rower | spacery Odżywianie : Cel : [...]
[...] ja bym nie liczył na jakieś cudowne skutki rekompozycji, którą nie tak łatwo uzyskać, ale przeprowadziłbym solidną redukcję bo jest Ci ona potrzebna bo aktualny poziom tkanki tłuszczowej jest dość wysoki. Dieta będzie mieć tutaj zasadnicze znaczenie. Poukładaj to sobie w skali tygodnia tak jak zaplanowałeś czyli 2 treningi kalisteniczne w [...]
W ostatnich latach niezwykle modne stały się diety ketogeniczne i lowcarb. Te pierwsze polegają na wprowadzeniu organizmu w stan ketozy, dzięki ograniczeniu dowozu węglowodanów do 30-50 g dziennie. Wtedy wątroba wytwarza ciała ketonowe i zaczynają one odgrywać rolę jako źródło energii. Podsumowanie Wydaje się, że diety ketogeniczne mają [...]
[...] być ekspertami od farmakologii, suplementacji i dietetyki. Podsumowanie Wiele wskazuje, że diety, w których uwzględnia się dłuższy okres postu, są skuteczne dla redukcji tkanki tłuszczowej, poprawy glikemii i regulacji łaknienia. Podobnie określone korzyści może przynieść ograniczenie liczby posiłków, co sprzyja ciągłemu podbijaniu stężenia [...]
Poziom tkanki tłuszczowej rzeczywiście będzie bliski 14-15 procent. Wygląda to jeszcze w miarę estetyczne, więc jak najbardziej można w najbliższym cyklu treningowym skupić się na celu jakim jest budowa masy mięśniowej. Około 10-12 tygodni takiego celu i później będzie można przemyśleć redukcję. Zapraszam więc do działu odżywianie i odchudzanie w [...]
Hej, mam pytanie, czy powinienem zredukować tkankę, czy dalej masować. Wydaje mi się, że troszkę mnie podlało i mam powyżej 15 % tkanki tłuszczowej, a ponoć jak się ma, powyżej to nie powinno się masować. Moją waga to 68.5 kg wzrost 172cm. Według Was sądząc po tym zdjęciu powinienem wejść na redukcję i wtedy na mase, czy po prostu masować i jak [...]
/SFD/2021/2/10/4fa21c54283d4a93b40154f7adc26ba4.jpg Mikrouszkodzenia tkanki mięśniowej zwane popularnie zakwasami pojawiają się najczęściej w trenowanej grupie mięśniowej po 24-48 godzin po wykonanym treningu. Pojawiają się najczęściej u osób słabo wytrenowanych albo u takich, które wracają do aktywności fizycznej po dłuższej przerwie. To bardzo [...]
[...] siłowego? Zmienić się zmieni, ale nie wiemy na plus czy na minus. Jeżeli będziesz jadł poniżej swojego zapotrzebowania kalorycznego, to stracisz sporo mięśni jak i trochę tkanki tłuszczowej. Będziesz szczupły z brzuszkiem. Organizm czerpie energię z kalorii jakie dostarczamy mu wraz z pożywieniem oraz z zapasów tkanki tłuszczowej i również z [...]
/SFD/2021/2/9/3bb5434d308a4f1ca1e4f5173ebffc4e.jpg Wiele osób chcącym przeprowadzić redukcję tkanki tłuszczowej zastanawia się nad tym jaki rodzaj treningu będzie najlepszy, a tak na prawdę nie ma jakiejś większej różnicy między treningiem, w którym budujemy masę mięśniową czy też redukujemy tkankę tłuszczową. Oczywiście przy redukcji tkanki [...]
[...] cm) Obwód ramienia : 38 cm (było 40 cm) Obwód talii (na wys. pępka): 89 cm (było 114 cm) Obwód uda : 65 cm (było 79 cm) Obwód łydki : 45 cm (było 49 cm) Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : około 22% (było 35-40%) Aktywność w ciągu dnia : praca (lekka, jednak w systemie zmianowym - nadzór nad pracą urządzeń) Uprawiany sport lub inne formy [...]
na podstawie tego słabo to widzę bo pomiary są oszukane, osoba mająca 54 lata przy masie 110 kg nie ma 73 kg miesni. Ja przy masie prawie 100 kg miałem ok 48 kg mięśni. Masa tkanki kostnej niecałe 4 kg, gdzie średnia masa to jest 10 kg. Dla takiej osoby wypadało by zrobić redukcję, zaczynajac od wywiadu co np lubi jadać czego nie, treningu się [...]